Einer, (Juniperus communis) Eterisk Olje 10ml

Historisk bruk og folketradisjon

Bruken av einer som medisin har tradisjoner flere tusen år tilbake i historien. Om lag 3000 år før vår tidsregning skrev den kinesiske filosofen og keiseren Shen Nung en bok om medisinalplanter som omtaler mer enn tusen arter og blant dem finnes einer. I de gammelegyptiske manuskriptene som ble funnet i 1875, og som kalles Papyrus Ebers, omtales også eineren som legeplante. Antikkens leger og naturvitenskapsmenn, slike somHippokrates, Dioskorides og Plinius, anbefaler einerbær mot en lang rekke sykdommer.

I oldtiden ble einer brukt både som røkelse for å drive bort onde ånder og som desinfeksjonsmiddel under pestepidemier. Egypterne gned dessuten einerbærolje sammen med andre ingredienser inn i huden på døde personer som et ledd i balsameringen. De brukte også bærene til forskjellige medisinske formål, bl.a. mot tarmgass og dårlig fordøyelse. Riktignok kjente ikke de gamle kulturfolkene til den samme einerarten som vokser hos oss, men vår einer regnes å ha tilsvarende egenskaper som de einerartene som er omtalt i oldtidens skrifter.

Einerens historie som medisinplante er altså lang, og planten har beholdt sitt ry som en effektiv medisin mot mange plager helt til våre dager. I Norge har ingen annen planteart hatt så mangesidig og utstrakt bruk som eineren. I folketroen kan det tredelte korsmerket på bærene ha økt tiltroen til dens legende og vernende kraft mot onde makter. 

Eterisk olje av einer

Einerolje er hovedsakelig sammensatt av en blanding av monoterpener, og brukes i aromaterapien ved ulike hudplager og urinveisproblemer, og til en stimulerende og styrkende massasje. Oljen er effektiv til å rense ut giftstoffer som er lagret i kroppen og er spesielt gunstig mot gikt som skyldes oppbygging av urinsyre i leddene.

Eterisk olje av einerbær er særlig kjent for sin urindrivende egenskap og sin antiseptiske virkning på urinveiene. Den kan ha en gunstig virkning ved tallrike plager, f.eks. forgiftninger, væskeansamlinger, blærekatarr, nyrestein, utflod, sparsom eller uregelmessig menstruasjon, hemoroider, kviser, dårlig appetitt, revmatisme, podagra og artritt. I tillegg til bruken i oljeblandinger for massasje, kan einerolje også brukes i bad, hudmasker, kompresser og duftlamper.

Psykisk kan einerolje virke både beroligende og oppkvikkende. Den kan anvendes mot angst, nervøs uro, søvnløshet, tretthet og stressrelaterte plager. 

Brukt i hudmidler virker oljen astringerende og rensende, og kan derfor være anvendbar mot kviser, hudbetennelser, fet hud, fett hår, flass, hårtap og fuktig eksem. 

Einerolje virker sterkt irriterende på hud og slimhinner. Utvortes kan dette bidra til å lindre revmatiske plager og muskelsmerter ved å øke blodtilstrømningen til det aktuelle området. På muskler og blodårer virker oljen styrkende og stimulerende. Den virker også styrkende på immunforsvaret og kan være med å bekjempe infeksjoner, forkjølelse og influensa.

Einerolje kan være nyttig ved fordøyelsesbesvær. På mage- og tarmsystemet virker den antiseptisk og luftdrivende, og brukes derfor ved fordøyelsesbesvær generelt, luft i magen, diaré, kolikk og innvollsorm.


Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner
 

Dessverre virker noen av innholdsstoffene i einer sterkt irriterende på nyrene, så all bruk av einer frarådes ved nyresykdommer. 

Siden einer er et abortfremkallende middel, må planten ikke brukes under graviditet eller ved tendens til kraftig menstruasjonsblødning. 

kr 149,00
Please select variants first