Groblad 30 gram

 

GROBLAD ER EN GAMMEL MEDISINPLANTE

Allerede i antikken omtales groblad av greske og romerske leger, som både benyttet og lovpriste urten. Siden groblad kan karakteriseres som en ”hersker over veikantene” vokste urten nøyaktig der den trengtes mest. Mye skjedde på veiene, bl.a. ulykker, overfall, skader, blødninger og bitt av giftige dyr. Alt dette var plager hvor de gamle legene foreslo å bruke groblad. For eksempel anbefalte Dioskorides groblad ved blødninger og blodtap, hundebitt og brannsår, og Plinius kalte groblad et ufeilbarlig middel etter bitt av ville dyr. Veifarende som gikk til fots plagdes ofte av tunge, såre føtter, men et friskt groblad i hver sko har styrket føttene til mange trette vandrere.

Groblad hadde i eldre tid også andre anvendelser. For eksempel laget man et varmtvannsuttrekk eller avkok som ble brukt utvortes som munnvann og til gurgling ved munnbetennelser og halsinfeksjoner, på øyet ved hornhinnebetennelse og i ørene ved øreverk. Slik grobladte kunne drikkes mot vatersott, astma og epilepsi, og ved ulike plager knyttet til fordøyelsessystemet. Effekten av groblad ved innvortes bruk kan forklares med at groblad er urindrivende, slimløsende og katarrhemmende.

 

GROBLAD SOM SÅRMIDDEL

Det er som sårmiddel at groblad er blitt mest kjent og har fått størst ry. Groblad kan legges direkte på huden for å stanse blødninger. Avkok av bladene vil også kunne lindre smertene etter bitt av giftige insekter, og hudirritasjoner oppstått etter nærkontakt med brennesler. Groblad kan også anvendes ved rosen, eksem, forbrenninger og skurv i hodebunnen. Da brukes urten i form av en sterk urtete til å bade de aktuelle områdene gjentatte ganger.

Effekten ved den tradisjonelle bruken som et omslag på sår er nå vitenskapelig bekreftet. Studier har vist at groblad inneholder kjemiske stoffer som desinfiserer skader, dreper sykdomsfremkallende organismer, hindrer betennelser og fremskynder helingen av sår, svulster, betente brystvorter, insektstikk og infeksjoner.

 

GROBLAD VED LUFTVEISPLAGER

Groblad reduserer slimutsondringen i luftveiene, noe som er nyttig ved forkjølelse, katarr, bihulebetennelse, tette bronkier og allergiske tilstander som høyfeber og astma. Urten kan brukes ved mellomørebetennelse, tette øreganger og øreinfeksjoner. Groblad har også antiseptiske egenskaper, noe som gjør urten ekstra velegnet ved åndedrettsproblemer som sår hals, betente mandler og brystbetennelse. Innholdet av kiselsyre virker gunstig på beskadigede lunger.

GOD FOR FORDØYELSEN

Grobladets sammentrekkende virkning er nyttig ved behandling av diaré og andre fordøyelsesplager. Etter studier av pasienter med ulike magesykdommer ble det funnet at kroniske sår i fordøyelsessystemet responderte bra på behandling med frisk saft av groblad. Urten kunne også brukes for å gjenopprette syrebalansen og til å regulere utskillelsen fra magen. Mot diaré og hemoroider anbefales det å drikke en urtete laget av 15g grobladblad som får trekke i 1/2 liter kokende vann. Denne teen drikkes i store slurker tre til fire ganger daglig, noe som også vil virke appetittstimulerende.

Våre forfedre anvendte bladene av groblad ved alle slags mageplager, som magekatarr, løs avføring, magesår, tarmsår, svulster og innvortes blødninger. Det russiske helseministeriet anbefaler groblad ved kronisk tykktarmsbetennelse og katarrer både i tynntarm og tykktarm. Groblad kan også være til nytte ved urinveisinfeksjoner, blærekatarr og betennelser i prostata og urinrør.

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Astringerende, sårhelende, antiseptisk, blodrensende, blodstillende, urindrivende, slimløsende, slimhinnebeskyttende, giftnøytraliserende, rensende, avførende, krampeløsende ved astma og kolikk, hostedempende, katarrhemmende, febersenkende og øyehelbredende.

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Sår, kutt, skader, hudbetennelser, godartede svulster, hodeverk, eksem, kviser, helvetesild, magesår, magekatarr, tarmbetennelse, irritabel tykktarm, blødninger i fordøyelsessystemet, diaré, blærekatarr, insektstikk, hoggormbitt, brannsår, leggsår, betente mandler, hemoroider, åreknuter, liktorner, hoste, astma, bronkitt, bihulebetennelse, høyfeber, hornhinnebetennelse, halsinfeksjon og øreinfeksjoner.

FORSIKTIGHETSREGLER

Groblad regnes som en svært trygg urt å benytte, både utvortes og innvortes.

 

kr 99.00