Isop olje 10ml

10ml
5% blanding i Jojoba olje

I Bibelen omtales isop på flere steder. Urten ble i bibelen ansett som hellig og ble brukt til å rense templene og til rituell renselsen av de spedalske. I Salmenes bok 51:9 står det f.eks.: "Rens meg fra synd med isop så jeg blir ren".

Isop som medisinplante

Isop inneholder bl.a. en eterisk olje, flavonglykosidet hesperidin og garvestoffer. Disse stoffene gjør at urten kan ha mangesidig medisinsk virkning. Isop virker slimløsende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, astringerende (sammentrekkende), svettehemmende og svakt urindrivende.

Isop mot luftveisplager

Hovedanvendelsesområdet for isop er ved luftveisplager som hoste, kikhoste, astma og bronkitt, særlig når det er stor slimproduksjon. Isop øker produksjonen av tyntflytende slim, samtidig som den virker slimløsende. Disse egenskapene gjør at tykt, seigt slim kan hostes opp. Isop kan irritere slimhinnene i luftveiene, så det er best å bruke urten etter at en infeksjon har avtatt litt. Fordi den virker beroligende, er isop et godt middel ved astma hos både voksne og barn, spesielt når det er mye slim. Ved hoste kan isop gjerne kombineres med lakrisrot(Glycyrrhiza glabra) eller filtkongslys (Verbascum thapsus), og ved bronkitt med eukalyptus (Eucalyptus globosus) og timian (Thymus vulgaris).

Virushemmende effekt

Isop har ellers vist seg å kunne motvirke virus (særlig det Herpes simplex viruset som gir forkjølelsessår). Isop inneholder ellers et polysakkarid som har fått betegnelsen MAR-10, og som i reagensrørforsøk har vist seg å forhindre HIV type 1 virus i blod å formere seg, mens det ikke har noen virkning på normale cellers livssyklus. Derfor er forskere nå opptatt av å finne ut om isop kan ha en nytteverdi i forbindelse med aids.

God for fordøyelsen

Isop kan også være nyttig ved betennelser i urinveiene, nyrene og galleblæren. Urten stimulerer appetitten og utskillelsen av fordøyelsesvæsker og er således en brukbar urt også ved plager i fordøyelsessystemet, som magesår, betennelser, luftplager, oppblåsthet og kolikk. På samme måte som salvie (Salvia officinalis), kan en urtete av isop brukes mot nattesvette og andre nervøst betingede svetteutsondringer. Isop virker blodfortynnende. Urten har imidlertid også en normaliserende virkning på blodtrykket og kan benyttes ved lavt blodtrykk.


KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Urten isop brukes medisinsk hovedsakelig ved heshet, hoste, kikhoste, astma, forkjølelse, bronkitt, sår hals og katarr i de øvre luftveiene. Urten kan eller brukes ved appetittløshet, dårlig fordøyelse, tarmgassplager, mageknipe, urinveisbetennelser, smertefull menstruasjon, lavt blodtrykk, uvanlig sterk svette, nattesvette og andre nervøst betingede svetteutsondringer (på samme måte som salvieblad). Utvortes kan urten (og den eteriske oljen) brukes ved herpes simplex, kutt, skrammer, blåmerker og brannsår.

Den eterisk oljen kan brukes ved virusinfeksjoner, brystinfeksjoner, katarr, bihulebetennelse, astma, sår hals, bloduttredelser, revmatisme, artritt, hudproblemer, mental tretthet, dårlig blodomløp, angst, depresjon og anspenthet.


Magisk anvendelse av isop

I magien sies det at isop er knyttet til krepsens tegn og planeten Jupiter, og symboliserer renhet. Urten skal være et glimrende middel mot djevler, hekser og trolldom. For å fjerne negativitet, kan man lage en symbolsk sopelime av isopgreiner og bruke den til å koste med innendørs for å fjerne all negativ energi eller plagsomme ånder. Man kan også tilsette isop til vaskevannet man bruker når man rengjør huset. En bunt isopgreiner kan også brukes til å skvette vann på ulike gjenstander for å velsigne dem. Å tilsette litt isop til badevannet anses som nyttig i helbredelses- og renselsesritualer, særlig hvis man føler seg deprimert.


Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Den eteriske oljen av isop inneholder et keton som i høye doseringer er en nervegift. Overdosering av den eteriske oljen kan gi epilepsilignende kramper. Den eteriske oljen må derfor ikke brukes sammenhengende over lang tid. Den skal heller ikke brukes av gravide (livmorsammentrekkende, og derfor mulig abortfremkallende), epileptikere eller av personer med høyt blodtrykk.

kr 199.00