Legevendelrot 30gram

Opprinnelsen til Vallergan

TRADISJONELL BRUK AV LEGEVENDELROT (Valeriana Officinalis)

Legevendelrot var i middelalderen kjent som heal all, en plante som kunne helbrede alt. Urten ble tillagt mange dyder, bl.a. å kunne helbrede epilepsi. Fabius Columna publiserte i 1592 et detaljert verk om urtemedisin, hvor han påsto å ha kurert sin egen epilepsi med legevendelrot. På 1700-tallet begynte man å bruke legevendelrot mot de plagene vi anvender urten til i våre dager; som sovemedisin, mot nervøse magetarmplager og krampelignende magesmerter, nervøse symptomer ved klimakteriet, som et beroligende middel og mot muskelspenninger. Urten er blitt kalt for 1800-tallets Valium. Vendelrotarter har også vært viktige urter i tradisjonell ayurvedisk og kinesisk medisin.

Under 1. verdenskrig ble legevendelrot brukt som et generelt beroligende middel for å hjelpe befolkningen ved nevroser knyttet til bombingen, og som medisin for soldater med granatsjokk. I Europa er legevendelrot nå det vanligste reseptfrie beroligende middelet.

LEGEVENDELROT SOM BEROLIGENDE MIDDEL

Vendelrot virker nerveberoligende og brukes som beroligende middel (sedativ) ved søvnløshet og nervøse hjertelidelser. Som sovemiddel har planten vist seg å gi både bedre søvnkvalitet og lengre søvn, uten å gi "hangover" neste morgen, slik som mange syntetiske sovemedisiner kan gi. Planten er heller ikke vanedannende ved lang tids bruk. I 1980-årene studerte sveitsiske forskere virkningen av legevendelrot på sovemønsteret, og fant at urten reduserte tiden det tok å sovne, særlig hos eldre pasienter og personer med søvnproblemer.

Mens sovemedisiner har en betydelig innvirkning på REM-søvnen, vil legevendelrot ikke påvirke disse prosessene, da den ikke er kraftig nok til å undertrykke de viktige REM-fasene.

En undersøkelse viser at legevendelrot virker beroligende på urolige pasienter, samtidig som den stimulerer personer som lider av tretthet. Pasienter som lider av nervøs angst, føler seg ofte styrket etter å ha brukt vendelrot. Planten minsker mental overaktivitet og nervøs pirring, og hjelper dermed de som har vanskelig for å koble av. Den er til nytte ved nesten alle stressrelaterte lidelser, og har en beroligende, men ikke sløvende virkning. Mange angstsymptomer, heriblant skjelving, panikk, hjertebank og svettetokter, kan lettes med legevendelrot. Legevendelrot virker avslappende også på overspente muskler og er nyttig ved spenninger i nakke og skuldre.
Urten er dessuten god til behandling av hodepine. Legevendelrot inngår, sammen med andre planter, i midler mot høyt blodtrykk som skyldes stress og angst.

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Legevendelrot er en varm og tørr urt med en skarp og bitter smak. Den virker beroligende (sedativ), avslappende, søvnfremmende, nerveberoligende, nervestyrkende, angstdempende, krampeløsende, muskelavslappende, smertestillende, blodtrykkssenkende, fordøyelsesfremmende, mildt slimløsende, antibakteriell, astringerende, urindrivende og menstruasjonsdrivende. Urten skal kunne høyne konsentrasjons- og prestasjonsevnen.

 

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Innsovningsproblemer, angst og angstbasert søvnløshet, nervøsitet, nervøse spenninger, nevralgier (nervesmerter), panikk, rastløshet, emosjonelt stress, hyperaktivitet, spennings- eller stresshodepine, migrene, muskelsmerter, andre smerter (f.eks. av helvetesild), høyt blodtrykk, mage- og tarmkramper (kolikk) pga. uro, irritabel tykktarm syndrom, langvarig hoste, astma, uregelmessig menstruasjon, menstruasjons- og underlivssmerter og premenstruelt syndrom (PMS). Urten kan brukes som alternativ til, eller ved avvenning av syntetiske beroligende midler, som f.eks. Valium.

Utvortes kan legevendelrot påføres lokalt ved muskelspenninger og -kramper, eksem, verkesår og mindre skader.

ANVENDELSE OG DOSERING

Te med legevendelrot kan enten lages som et kaldtvannsuttrekk, eller på vanlig måte med varmt vann. Ved kaldtvannsuttrekk overhelles 1-2 teskjeer oppskåret vendelrot med en kopp kaldt eller lunkent vann, og man lar dette stå og trekke i ca. 12 timer før roten siles fra. Man kan også trekke med kokende vann, men kaldt vann gir bedre resultater. Røtter av vendelrot må aldri få koke, da noen av de aktive stoffene fordamper eller brytes raskt ned ved koking. Mengden med urtete som man klarer å drikke, begrenser seg ofte av seg selv på grunn av den dårlige smaken. Den kan imidlertid forbedres ved å tilsette f.eks. anisfrø.

 

Legevendelrot er narkotikum for katter (som kattemynte).

 

FORSIKTIGHETSREGLER

Det foreligger få rapporter om bivirkninger ved normal bruk av anbefalte doser, og de bivirkningene som er rapportert er svært milde. Ved langtidsbruk finnes det en viss risiko for tilvenning og abstinensbesvær med hodepine, rastløshet, søvnløshet, utvidete pupiller og hjertebank. En pasient som inntok en overdose med legevendelrotkapsler (25 g) fikk symptomer som omfattet tretthet, magesmerter og skjelvinger. Alle symptomene forsvant i løpet av 24 timer. Unngå derfor store doser og langvarig bruk (ikke mer enn tre måneder sammenhengende) av legevendelrot.

Legevendelrot kan øke virkningen av andre beroligende midler eller sovemedisiner, så unngå samtidig bruk.

Legevendelrot bør ikke brukes av personer med svært lavt blodtrykk, for lavt blodsukker, som har leverproblemer, eller av personer med alvorlig depresjon.

 

kr 99,00