Gotu Kola 30gram


I Indias tradisjonelle medisinske system Ayurveda er gotu kola en svært viktig urt og anses som et rasayana, et gjenopprettende tonikum som styrker både kroppen og sinnet. Moderne forskning har vist at gotu kola har så mange gode effekter på helsen at indiske forskere anser urten som et adaptogen, en urt som fremmer generelt velvære, på lignende måte som ginseng, ashwagandha og rosenrot.

Urten er blitt brukt til å bedre læringsevnen, konsentrasjonen og hukommelsen. Den blir også anbefalt som behandling av angst og mentale sykdommer. I tillegg til å bli anvendt ved plager knyttet til nervesystemet, har urten historisk også blitt brukt som et hjertetonikum, et fordøyelsesmiddel og et middel ved urininkontinens og luftveisplager.

Gotu kola er på indisk kalt brahmi, som kommer fra sanskrit Brahman, som viser til liv og er tatt fra navnet på hindu-guden Brahma, skaperen. 


Gotu kola forbedrer de kognitive evnene

Mange av de tradisjonelle anvendelsesområdene for gotu kola har blitt bekreftet av moderne forskning, særlig den positive virkningen på hjernen. gotu kola har ry for å ha en nootropisk virkning (= bedrer de kognitive funksjonene). I India og Kina brukes Gotu kola derfor mye for å bedre hjernefunksjonen og læringsevnen, forbedre hukommelsen og konsentrasjonen, og til å virke beroligende ved angst og mental turbulens. Bacosidene i urten er vist å fremme impulsoverføringen mellom nervecellene i hjernen, i tillegg til at de regenererer synapsene og reparerer nervene, noe som gjør det lettere å lære og å huske ny informasjon.

En studie fra 1966 viste at gotu kola økte mengden av de nevrotransmitterne (signalsubstansene) i hjernen som er involvert i læring og resonering. Senere har mange dyrestudier og noen kliniske studier på mennesker vist at urten generelt styrker hjernefunksjonen. Urten øker i tillegg serotoninproduksjonen og hjernecelleaktiviteten, noe som kan være nyttig ved lære- og atferdsproblemer, hyperaktivitet, Alzheimers sykdom, epilepsi, mentale sykdommer, rastløshet, søvnløshet og angst. Urten øker motstandskraften mot stress, motvirker nervøs utmattelse og lindrer depresjoner. 

I India drikker yogiene ofte gotu kola -te når de mediterer for å roe ned hjernen og komme inn i en dypere, mer avslappet bevissthetstilstand.

I flere studier har australske og indiske forskere gitt middelaldrende personer enten gotu kola (300 mg per dag) eller placebo, og så gjennomført en serie standard tester av den kognitive funksjonen. I en av studiene økte urten etter fem uker læringshastigheten og andre mål på mental funksjon. I en annen studie viste gotu kola -gruppen etter 12 uker en signifikant forbedring i læringshastigheten og bedre hukommelse. Siden man ikke så noen forbedring i kognitiv funksjon kort tid etter inntak, er ikke gotu kola en hurtigløsning for studenter som ønsker å gjøre det best mulig til eksamen. Det tar flere uker før man kan måle forbedringer i den kognitive funksjonen. Indiske studier har også vist at tre til ni måneders daglig bruk av gotu kola bedret barns IQ-score.


Nyttig ved ADD og ADHD

Det er påvist at denne planten kan være til stor hjelp for mange barn, da den er et utmerket tonikum å ta med i urteblandinger for barn med diagnosene ADD (attention deficit disorder) og ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Indiske psykiatere ga gotu kola (50 mg to ganger daglig) eller placebo til 36 barn med ADHD. Etter 12 uker viste gotu kola -gruppen forbedringer når det gjaldt både læring og hukommelse.


Antioksidantvirkning

Bacosidene i gotu kola styrker hjernekraften gjennom sin antioksidant-virkning. Antioksidanter beskytter mot og reverserer celleskader forårsaket av reaktive oksygenmolekyler, kjent som frie radikaler, og hvis kroppen har tilstrekkelig med antioksidanter reduseres risikoen for bl.a. hjertesykdommer og kreft. Av årsaker som ennå ikke er kjent, synes bacosidene å fokusere sin antioksidantvirkning på de delene av hjernen som er involvert i resonnering og hukommelse, nemlig frontallappen og hippocampus. 

Det er kjent at antioksidantene i gotu kola også beskytter leveren mot skader som skyldes medisinbruk. Urten hjelper dessuten til å binde og skille ut tungmetaller fra kroppen.


Angst og andre psykiske lidelser

I India brukes gotu kola hovedsakelig ved plager som nevralgi, epilepsi og psykiske lidelser. Gotu kola kan framvise en kraftig antidepressiv effekt, og en betydelig betennelsesdempende og smertestillende virkning som kan sammenlignes med morfin. 

Gotu kola  er også rapportert å være effektiv ved behandling av nevropatiske smerter, og kan være til hjelp ved avvenning av opioider ved å redusere ubehagelige symptomer. Gotu kola har også en kraftig beskyttende effekt mot giftvirkningen av opiater på viktige organer som hjernen, nyrene og hjertet. I en indisk studie tok 35 personer som led av alvorlig angst store doser av urten (12 g om dagen), og etter to uker var de betydelig mindre engstelige.


Betennelseshemmende virkning

Urten har også betennelseshemmende virkning. En studie antyder at gotu kola er like effektiv som standard ikke-steroide betennelseshemmende medisiner (NSAID), men uten å gi de mageproblemene som er vanlige ved bruk av NSAID. Gotu kola stimulerer også produksjonen av skjoldkjertelhormoner, noe som kan være av verdi ved lavt stoffskifte.


Epilepsi og luftveisplager

Tradisjonelle ayurvediske leger bruker gotu kola til behandling av epileptiske anfall. Dyrestudier viser at gotu kola har krampeløsende virkning, men bare i svært høye doser. I andre dyrestudier har gotu kola vist seg å kunne åpne luftveiene inn til lungene og således virke som et bronkie-avslappende middel. Av den grunn kan urten være til hjelp ved hoste, forkjølelse, halsbetennelse med heshet, bronkitt og astma. Ved bronkitt og kronisk hoste kan man også legge omslag med den kokte planten på brystet.


Urtens virkning på fordøyelsessystemet

Gotu kola kan virke som beroligende middel på magen. Pilotstudier antyder at gotu kola har en avslappende virkning på fordøyelseskanalen og kan være til nytte ved dårlig fordøyelse, luftplager, lette forstoppelser, stressrelatert diaré og irritabel tarm syndrom. Når gotu kola brukes sammen med varmende fordøyelsesurter som ingefær og kardemomme, virker den undertrykkede på appetitten. Gotu kola undertrykker også Heliobacter pylori, en bakterie som er involvert når det dannes magesår. Det er også vist at gotu kola kan hemme visse kreftceller.


Urinveisplager

Gotu kola har en avkjølende og urindrivende virkning og brukes ved betennelser i urinveiene (blærekatarr mm.), steiner i urinveiene som ikke tilstopper urinlederne, og for å forebygge gjentatte urinveisinfeksjoner. Den urindrivende effekten mener man for en stor del skyldes innholdet av kalium og mannitol, og ekstrakter av gotu kola kan brukes som et kaliumtilskudd ved bruk av urindrivende terapier som tapper kroppen for kalium. Urten regnes som et nærende styrkemiddel for nyrene og kan brukes hvis man har nyresmerter som er lokalisert til ryggen.


Andre anvendelsesområder for gotu kola

I Indonesia blir gotu kola tatt ved filariasis, en tropesykdom som skyldes en parasittisk rundorm. I Kina foreskrives gotu kola som en yang-styrkende urt ved impotens, for tidlig sædavgang, ufrivillig barnløshet og uregelmessige menstruasjoner. På Cuba brukes gotu kola som utrensende middel, og avkok av hele planten tas som et vanndrivende og avførende middel. Den blir også brukt, vanligvis sammen med andre urter, ved kroniske revmatiske plager.


Utvortes bruk av gotu kola

Utvortes brukes saft presset fra bladene som en våt kompress ved revmatiske smerter. Urten kan ellers legges på hodet for å klarne sinnet og lindre hodepine.


Anvendelse og dosering

En tradisjonell voksendose av gotu kola er 5-10g urt per dag, fordelt på flere inntak. Halvparten av dette er anbefalt per dag for barn mellom 6 og 12 år.


Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Gotu kola er en trygg og effektiv urt for folk i alle aldre, og den inneholder ikke noen avhengighetsskapende stoffer. Det er ingen rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når gotu kola brukes forskriftsmessig og urten har vært brukt trygt i ayurvedisk medisin i over tusen år. Gravide og ammende bør imidlertid ikke bruke gotu kola og man skal heller ikke gi gotu kola til barn under to år. Til eldre barn kan man tilpasse dosen til barnets vekt. For eksempel gir man et barn på 25 kilo en tredjedels dose i forhold til en voksen person på 75 kilo. Hvis man er over 65 år, bør man starte med en lav dose og øke den bare hvis det er nødvendig. Problematiske interaksjoner mellom gotu kola og farmasøytiske produkter kan forekomme. Gotu kola kan i sjeldne tilfeller forårsake allergiske reaksjoner eller ander uønskede effekter, og hvis slike oppstår bør man redusere dosen eller slutte å bruke urten. 

kr 129,00